Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 21:08 - От Оруел до Кафка - произведено в България - 2012г.
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2012 07:44


 Червен Бюлетин на ДС от 1988г.

„Специфични особености на профилактичната дейност, осъществявана от органите на ДС сред художествено-творческата интелигенция в борбата срещу идеологическата диверсия на противника

Ст.лейтенант К.Я,

ВИ „Г.Димитров” – МВР

Опазването на социалистическото общество от идеологическата диверсия на противника е първостепенна социална функция на социалистическата държава, която заема важно място в общодържавната система за осигуряване безопасността на страната.(1)

Изключително важната роля, която се отрежда на изкуството и културата за социално-икономическия и духовния напредък на обществото, за възпитанието и формирането на новата социалистическа личност и в противоборството между идеологиите на двете политически системи, превръщат художествено-творческата интелигенция в особено важен обект на идеологическата  подривна дейност срещу нашата страна.

Ето защо органите  на ДС, съвместно с другите партийни и държавни органи и организации, провеждат активна профилактична дейност за опазване на дейците на изкуството и културата от враждебното идеологическо  влияние на противника, за предотвратяване на политически вредните отклонения във възгледите, и професионалната дейност на отделни лица и недопускане на прерастването им във враждебни действия застрашаващи интересите, сигурността на социалистическата държава.(2) В този смисъл тя е важна съставна  част от идеологическата работа на партията и държавата за комунистическото  възпитание на художествено-творческата интелигенция  и способствува за реализирането на главната цел в борбата срещу идеологическата диверсия в тези среди – повишаване на политическата бдителност, формиране на невъзприемчивост към буржоазната  пропаганда и нейното разложително влияние, създаване на условия за пълна творческа  и социална реализация на художествените творци в борбата за социализъм.

Макар че като цяло това са хора със задълбочени знания в изкуството и културата, те невинаги съумяват вярно да  се ориентират, да направят правилен социалнополитически анализ на процесите и явленията, обективно протичащи в нашата обществена действителност.

Необходимо е да се напомни, че някои психологически особености на дейците  на изкуството и културата, като повишено чувство за лично достойнство, високо самочувствие, изострена емоционалност и др. оказват неблагоприятно въздействие върху ефективността  на отделните профилактични мероприятия. Както отбелязва  Г.Димитров, „не трябва да се забравя, че трудно се превъзпитава интелигенцията … по-лесно се превъзпитава работникът, селянинът със здрав природен ум, защото неговата глава не е пълна с разни формалнологически  построения и софизми и е способна да възприема здравата логика на живота”

Профилактичната дейност на органите на ДС в средите на художествено-творческата интелигенция е продължителен и сложен процес , комплекс от взаимосвързани и подчинени на единен смисъл профилактични мероприятия.

…Използуваните от органите на ДС форми на профилактична дейност трябва да бъдат целенасочени и да осигуряват излизането на тяхната намеса колкото се може по-малко на повърхността.”

 

(1)            В.П Ерошин. „Некоторые вопросы теории обеспечения ГБ в свете новой Конституции СССР, ВКШ-КГБ, 1979, стр.19-31

(2)            И.В.Устюшенко. Вопросы профилактики негативных процессов в среде творческой интелигенции. Сб.научных работ, 1986, вып.2, стр.73(72-84)

 

…………………………………………………………………………

От статията, включена в строго секретния „Червен бюлетин” на ДС през 1988г. - разгара на „перестройката” – се вижда демагогската същност на тогавашната „промяна”. И цитираните от 1979г. и 1986г., документи,  Георги Димитров, освен всичко останало, доказват абсолютната липса на каквато с да е промяна. а официално огласеното от тогавашната пропаганда „разпускане” на каишите, означава за ДС  още по-скрити репресивни  мерки.

Нямаше да се занимавам с архивни документи, ако днес не беше налице пълна приемственост между режима преди 10.11.1989г. и в наши дни – режима на ГЕРБ.

Картинката е пълна като, освен по Оруел, добавим и всички кафкиански сходства в държавната администрация по тошово и бошово време.

Това се потвърди и при вчерашното ни посещение в Областната управа в София по повод подадена молба за законна  реабилитация и компенсация  след   приложените върху семейството ни репресии преди 10-ти ноември.

След дългото висене пред приемната  и изчакване на опашка от десетина други потърпевши, вследствие бързото им „отсвирване” от служителите, се добрахме до реда си десет минути преди края на двучасовото приемно време, което се случва само по веднъж седмично.

На бюрото на приемащата заместник-областна управителка се мазнеше противната усмивка на новия  пръв партиен и държавен ръководител, а самата тя си говореше спокойно по телефона. Престана, след като й направихме няколко пъти  забележка, че освен нас, които сме вътре „сякаш сме невидими”, отвън чакат още хора. Неописуемо е отвращението, с което трябваше да остави телефона и да се обърне към нас. Каза ни, че експертът,  занимаващ се с нашия случай, е в отпуск до края на юли, но от август пък съдът излизал във ваканция, така че да сме дойдели пак към септември. Отговорихме й, че техният срок за отговор е 3 месеца и за подадена през м. април молба, той вече изтича и те го изпускат. „Какъв срок изпускате вие?”,  ме попита заместничката на Областния ни управител. „Не, казах, Вие изпускате срока, на който от три месеца се позовавате при всичките ми обаждания.” След като  се наложи да спомена, че със случая е запознат Цветан Цветанов, с когото разговаряхме по въпроса на една международна среща по разкриване на архивите на бившата ДС,  длъжностното лице изведнъж се сети, че може някой заместник да разгледа изобщо непридвижените дотогава документи и „да се обадим другата седмица  - в последния ден от законно установения за това срок, задължаващ  да бъде спазван. Не искам да коментирам какво би се случило, ако гражданин си изпусне някъде срока…

В някои страни има и бутон "Кафка" срещу административния произвол, а у нас до него е неоходим и бутон "Оруел" за подигравка с хората, изнесли на гърба си антикомунистическата съпротива.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 186164
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031