Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 16:21 - Вести от "Свободата.ком"
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 1205 Коментари: 0 Гласове:
2



  АЕЦ „Белене” има алтернатива
12 Септември 2012 « назад   image   image
Комитет за еколого-икономическа защита на Свищовски регион

 

imageДнес в ефир министър Добрев съобщи сумата от 109 млн. евро, на която е сключен договор с Атомстрой експорт и четири български фирми. Министърът спомена, че тя  е 2000 пъти над  максималния праг, над който провеждане на обществена поръчка в строителството е задължително. Няма да му връзваме кусур за това, че вместо „минималния”, употреби думата „максималния” праг. Просто министър Добрев допусна един лапсус в интервюто.


А сега по същината на въпроса. Кой ли не каза, че проектът Белене крие огромен корупционен потенциал. И вредата от него не е само за това, че някой е откраднал няколкостотин милиона. Ще ги преглътнем, като ги изгладуваме. Най-голямата вреда е, че чрез атомната енергетика една прослойка стана изключително богата. Натрупа баснословни богатства по един неморален, по един престъпен начин и развращава обществото с начина по който извърши това. Демонстрира ни се как може да се извърши престъпление, без да последва наказание.  С тези богатства се осигури благоденсствието и просперитета – политически и икономически – на една престъпна клика, която днес владее България. Виждаме, че дори и Бойко и компания, които са претенденти да изместят тази клика, не могат да се справят. Свидетели сме на борбата между тези две мафиотски групировки. Дойде фазата на зрелищата, в която ние сме кибици, т. е. неми наблюдатели на случващото се. Сметката ще платим обаче ние, кибиците. Играчите ще се оттеглят, след като ошушкат всичко, приказно богати. Това ще са завършили своята метаморфоза крезовски фамилии и нашата функция ще е да им слугуваме, за да продължи обогатяването им. С други думи, свидетели сме на края на разделението на нацията ни на господари и плебеи. Много малко време ни остава за реакция. Утре ще е късно. Трябва да ги премахнем днес.

 

Научихме и още нещо. Русия ще ни съди в Париж за 1 млрд евро. Претенцията и е за изпълнени, но неплатени договори за доставка. Грамадна сума за нашия хал. Тонът на руснаците е заплашителен и те са убедени, че претенцията им е безспорна. Създава се убеждението, че ние отстояваме предварително загубена кауза. Нека потърсим отговора, кой ни насади на тези пачи яйца.

 

Ако в Париж ни осъдят, то ще е за това, че от българска страна са подписани договорености, които дават на руската страна само права, а на българската – само задължения. Това твърдят с абсолютна увереност и руските юристи. Пита се, кой беше инициатора за подписването на тези договорености, без да е подписан основния договор. И още нещо, защо германската страна с едно свое едностранно решение можа да се освободи от поетите ангажименти, а ние не?


Отговорът е много простичък. Германците са мислили, когато са преговаряли и дори и през ум не им е минавало да поемат твърди ангажименти, преди да разберат дали в чувала не се крие котка. А нашите юнаци са бързали. Страшно са бързали, водени от мисълта, че моментът на голямото грабене е докато са на власт. Поръчвали са на поразия, като са знаели прекрасно, че Белене няма да я бъде. Но поръчките са свързани със златен дъжд в алчните им шепи. И днес с цялата си наглост говорят, че отказвайки се от Белене се отказваме от 200 млрд. евро печалба. А брутният вътрешен продукт на България за 2011 г. е 38,450 млд. евро. Според хлевоустия Овчаров губим брутния вътрешен продукт на България за 5,2 години. Човек се стъписва пред дебелоочието на този човек. Но той няма друг изход. Той и подобните нему ще лъжат, ще мажат, ще манипулират. Но и ще живеят в страх. Защото именно страхът е водещия в това им поведение. Не само алчността. А иначе гузни не са. Защото гузността предполага наличието на съвест, каквато те нямат. Просто са едни мерзавци, които вече маса години крадат като за световно.

 

Има ли изход от тази ситуация? Ние, от  Комитета за еколого-икономическа защита на гр. Свищов и свищовския регион,  неднократно сме заявявали, че първото, което трябва да се направи, е да се предприемат действия, които веднъж за винаги да ни избавят от заплахата, която представлява площадката на АЕЦ „Белене” Докато нея я има, идеята там да се прави атомна централа ще изкушава власт имащите да се опитат да осребрят пребиваването си на върха за наша сметка.

 

Нашето предложение е да се пристъпи към конверсия на построеното там.Отчитаме обстоятелството, че в нея са инвестирани огромни за стопанския потенциал на България средства. Става въпрос за значителен сграден фонд от преди всичко стопански сгради. Те могат чудесно да се използват както за развитие на разнообразни по своята същност производства, така и като складова база от която да се подават на огромния европейски пазар стоки, тоест, да се превърне площадката в основен логистичен пункт за търговска експанзия на континента.

 

 Напомняме, че около централата има изградена инфраструктура, която не е за пренебрегване. Става въпрос за три пристанища, разположени на разстояние 7-8 километра - това на гр. Свищов, на химическия комбинат край града и естествено лимана за тежки товари на площадката на АЕЦ "Белене". Градовете Свищов и Белене имат  връзка с железницата, а от година заработи и ферибот, свързващ Свищов с румънския град Зимнич. На площадката на химическия комбинат е построена и топлоелектрическа централа с мощност от 120 мегавата, която работи на донбаски въглища, пристигащи по Дунава. Регионът разполага и с квалифицирани кадри, които са и битово осигурени, тоест, имат жилища и този проблем отпада като такъв. Убедени сме, че при внимателен преглед ще се открият още аргументи и хората да се уверят, че там може да се обособи едно  едно прекрасно място за бизнес.

 

Убедени сме тези наши идеи ще представляват интерес за много чуждестранни инвеститори. А защо не и за наши. Ние бихме приветствали едно парламентарно лоби,  което да осигури и необходимата политическа подкрепа.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 187713
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930