Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 15:05 - ДСБ: Путин провокира България
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2012 16:10


  Путин провокира България image  

(видео)

 

Иван Костов: Здравейте. Благодаря Ви, че сте уважили нашата покана за пресконференцията. По най-важния въпрос, който според нас е икономическото положение на българското семейство и българския бизнес, ние сме започнали един разговор, който обаче ще даде резултат в позиции и в оценки едва когато видим проекта за бюджет на ГЕРБ, който очакваме да бъде внесен, както е предвидено по закон. Защото всички досегашни модели, предлагани пред медиите и предизвикващи такива бурни дебати, не са подплатени със сериозни разчети и поради тази причина не могат сериозно да бъдат преценявани. Затова ще се въздържим от преждевременен коментар и от преждевременно заемане на позиция, защото е възможно част от нещата, които ще кажем, да отидат в празното пространство. Просто защото намеренията няма да се опредметат в съответни политически решения. Това по отношение на основната ни тема. А иначе да пожелаем и ние на учениците успешен първи ден. Да напомним, че имаме сериозна позиция по закона за българското училище и имаме сериозна концепция, която разбира се в следващите месеци и в периода на предизборна кампания ще Ви запознаем. На ваше разположение сме за въпроси.

Въпрос: Можете ли да кажете по кои позиции в новия бюджет искате да видите, преди да коментирате?

Иван Костов: Доходи, заетост, разпределение на разходите, всички тези неща, които в момента се подхвърлят като идеи. Често разнопосочни.

Въпрос: Може ли да коментирате похода на Мартин Димитров към единение в дясно?

Иван Костов: Заварвате ме неподготвен.

Веселин Методиев: Ако може да ми дефинирате думата „поход”. Ще Ви отговоря, защото ние сме на работа всеки ден с него, за разлика от г-н Костов, който отсъстваше.

Въпрос: Неговото желание да бъдете обединител.

Веселин Методиев: Първо да кажа, че желая всичко най-хубаво на учениците и учителите, чувствам се ангажиран с този ден много силно. Мисля, че е един от хубавите дни в българският календар. В ДСБ и единството на десницата в момента е ясно дефинирано. Трябва да се прави политика, която е реформаторска и която поражда качество на живот и европейски стандарти. На поведение и на живеене. На тази политика в днешна България ние сме опозиция. И мисля, че в това отношение с колегата Мартин Димитров сме на едно мнение. Нашата парламентарна група е такава – опозиционна група на управление, което пропусна възможностите за такава, проевропейска политика за България. И не подкрепяме, тук говоря съвсем сериозно, всички възможни инициативи в тази посока, ще градим собствена си политика, подчинена на тези неща. В началото на политическия сезон, тези заседания, които минаха, изявите на депутати от СК, позицията, която г-н Иван Иванов и Мартин Димитров заеха по отношение на енергийните въпроси, всичко това е доказателство за тази политика на ДСБ, която наричаме реформаторска и проевропейска.

Въпрос: След като г-н Костов прекара месец и половина в САЩ, кой ще е следващия коалиционен партньор на ДСБ? Ако не СДС, то ГЕРБ ли ще бъде?

Иван Костов: Не съм бил месец и половина, не говорете така, ще ми завидят много. Не е вярно това. Три пъти по-малко. Аз мога само да потвърдя това, което Веселин Методиев каза. Проследих пресконференциите на колегите, тази политическа линия, която те градиха в самото начало на месец Септември и която е последователно защитена и през месец Август от Радан Кънев, когато аз не бях в САЩ, бях в отпуск, считам за изключително правилна, аз съм силен поддръжник на това, което правиха моите колеги този месец и половина. Така че няма да променя нищо в това, което те направиха досега. Критиките бяха много сериозни, много остри, опозиционния тон укрепна. Това според мен е правилния път. И беше направено без мое участие, Вие сте очевидци.

Въпрос: Г-н Костов, как ще коментирате позицията на правителството по отношение на иска на „Атомстройекспорт” ?

Иван Костов: Аз мисля, че иска е провокация. Той е от такова естество, че едва ли ще бъде уважен от сериозен съд. В това отношение казаното от финансовият министър и от министъра на икономиката и енергетиката считам за отговарящо на истината. Въпросът е защо Путин провокира сега? Това е големия въпрос според мен. Защо сега реши да провокира по този начин България и да създаде максимално враждебна среда към всякакви руски възможни инвестиционни проекти. Защото една страна, която предявява претенции да съди друга, трудно може да я накара да и партнира за изграждането на каквото и да било. Аз мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно политическо положение, той е вече много силно конфронтиран с ЕС, с всички основни политически институции, с ЕК. Срещу Газпром започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, което ние приказваме десет години. Всичко, което ние досега сме казвали по енергийните въпроси получава категорична подкрепа. В момента се сбъдват всички казани от нас неща, което означава, че ако България беше управлявана от правителство последните десет години, което следва тази правилна линия, ние нямаше да направим нито грешката с „Белене”, нито грешката с предоговаряне договора за доставка на газ и ред други грешки нямаше да бъдат допуснати. Защото се оказва, че нашата оценка за качествата на русия като икономически и политически партньор на България е била най-правилна. И тя е закрепена в една декларация на НС отпреди 14 - 15 години, която трябваше да бъде следвана, а не да се руши националния консенсус в отношенията към руската федерация. Защото останалите правителства нарушиха този консенсус. Сега знаете ли за Бойко Борисов да Ви кажа последно по въпроса. Бойко Борисов беше част от тази линия на нарушение на консенсуса до вземането на решение за прекратяването на проекта „Белене”. От този момент нататък той се опитва да компенсира всички тези пропуски, платени стотици милиони, които се натрупаха в неговите 3 години. Аз не знам дали това е възможно. Казвам всичко това с голяма доза горчивина. Огромна доза горчивина. Защото ако не бяха направени тези неща, нямаше да се нанесат огромни щети на българската икономика и на българския политически курс.

Въпрос: Г-н Костов, очакват ли се и наблюдава ли се увеличение на преките чуждестранни инвестиции или преизпълнение на бюджета, за да се говори за увеличаване на дохода през следващата година?

Иван Костов: Не. Няма такива признаци още. Българската икономика е в състояние на депресия. Т.е. много нисък, пренебрежимо нисък темп на растеж, който е в рамките на статистическа грешка. Говоря го съвсем сериозно това, защото знам как се изчислява БВП. При това положение, той се изчислява статистически, правят се оценки примерно на наем и т.н., те не са коригирани сериозно но това е друг въпрос. Искам да кажа, че не се наблюдава това икономическо оживление, между другото то бе подтиснато много силно от монополно високите цени на горивата, на електричеството, във всички посоки. Монополно високите цени на практика изтеглиха дохода от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители и ги оставиха в трудно положение. Това е което се е случило и няма как да чакаме монополите да произведат растеж. Защото те са в състояние на злоупотреба с господстващо положение. Който злоупотребява с господстващо положение, той не се развива. Той няма смисъл да се развива, защото е заел положение на пазара, от което извлича огромни печалби и няма нужда да прави каквото и да било. Така че от тях растеж няма да има какъвто и да било. Това беше нашата позиция през лятото и аз силно я приветствам, защото това правиха моите колеги тука през месец Август. Оттук следва, че няма средства, за да се планират някакви щедри политики. Няма такива. Поне така изглежда в момента.

Въпрос: Докато бяхте във ваканция започна четвърта година на мощна политическа предизборна агитация с целия ресурс на държавата. Остават десет месеца до изборите, и Вие, и ние избирателите ще гледаме ли просто? Имате ли идея какво ще правите като опозиция в парламента?

Иван Костов: Ми ще бъдем опозиция. Сериозна, смислена, опозиция, която заедно с посочване на проблемите вижда и решенията и показва, че може да реши тези проблеми. Ние вече влизаме в предизборен период. Следващите десет месеца ние ще убеждаваме хората, че сме тези, които могат сериозно както и да приемат естеството на даден проблем, така и да посочат неговото решение и имат куража да го реализират на практика. Това ще правим ние.

Веселин Методиев: Искам нещо да допълня. Нагледахме се много години на несполучливи опити чрез ПР да се прави предизборна политика. Дали оставащите километри от петолъчката до Карнобат ще бъдат откривани един път, или два пъти или три пъти няма да окаже никакво влияние върху вота на избирателите догодина. Защото аз съм гледал и други правителства да откриват по тази магистрала километри предизборно. Резултат нямаха те на изборите. Ние българите вървим по някаква друга посока и се движим с някакви други емоции, и сме ги показали през последните десет години и през Сакскобурготски и през Борисов. Така че от тази гледна точка е важно това, което г-н Костов подчерта, стига да може разбира се любопитството на хората да бъде привличано през разумна политика. Да се покаже коя е алтернативата на днешните грешки. Коя е реалната алтернатива за повишаване на доходи, коя е реалната алтернатива за укрепване на дребния и среден бизнес. Тези неща ДСБ ги  казва и ще продължава да ги казва и да ги развие като кампания. Дали хората ще успеят да се ориентират през тези послания, за да гласуват, или хората рязко ще намалят участието си в политиката, това не е простичък въпрос и предстои да се види. Аз чувам професионални мнения, на социолози и политолози, които очертават картина на нисък интерес към политиката, от което обикновено страда популистката политика. Така че това, което Вие казвате имаше този подтекст, директно адресиран към ПР-ските действия на днешното правителство. Няма да доведе това до сериозни електорални последствия. Въпросът е, и това е наше задължение, да обърнем внимание на хората към разумната политика.

Въпрос: Как ще предотвратите всички манипулации по време на изборите?

Веселин Методиев: На този въпрос ми позволете да отговоря съвсем точно и конкретно. В момента, в който завърши дебата по изборния кодекс, тъй като в момента се намираме в една сложна, тежка процедура, само да Ви напомня комисията по правни въпроси в НС се зае с решаване на структурата и състава на ВСС, предстои да вземе такива важни решения, свързани с конституционни съдии, с главен инспектор на инспектората, и заради това има забавено темпо по работата с изборния кодекс. То има няколко неща, които са валидни по нашия въпрос, моля Ви да приключи този дебат, да се вземат решенията и тогава ще Ви отговоря на драго сърце в качеството си на председател на щаба на ДСБ.

Въпрос: А иначе поне ясни ли са линиите, по които ще се движи кампанията на ДСБ? ГЕРБ казаха вече – ще увеличаваме доходите, ще строим пътища, т.е. в речта, която направиха на откриването на новия парламентарен сезон те заявиха, но от Мартин Димитров не стана ясно.

Веселин Методиев: Вижте, аз пак Ви обръщам внимание – такива речи сме слушали много. Това, което г-н Велчев направи на откриване на сесията, не се различава от други речи, които сме слушали преди. Веднъж на подобно заседание на парламента имаше такава ситуация, в която мнозинството в залата шумеше по време на изказване на Иван Костов, а той им каза – „Много сме видели като Вас, затова Ви ги казваме тези неща, защото знаем резултатите.” Това е предимството на тези, които имат по-голям опит във всяка дейност човешка, и в политическата също.

Иван Костов: Аз мога така, сигурно няма да е много политическо, но и аз да се включа. Правим ние опити да не влизаме в общия тон на баналност, на клишета. На изхвърляния в думите, на речника на посткомунистическия човек, какъвто използва например сега Станишев в едно изявление – който там е с едикой си, пък не е с оня, пък не знам си какво и....който е против ГЕРБ е с мен и т.н. Ние искаме да избягаме от тези неща и да разбием клишетата. Не искаме да влизаме този общ тон на баналност, не искаме да влизаме в тази спирала на повторение на горчивия опит на българския избирател с неговите неуспехи, искаме да го изведем от тази спирала, защото това не го води към добро. Това правим ние, Демократи за Силна България. Опитваме се да не сме банални, да не сме клиширани. Благодарим Ви.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 186124
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031