Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2012 10:29 - Аварията в АЕЦ "Козлозуй" и престъпното мълчание на официозните медии
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 700 Коментари: 0 Гласове:
3



  Ядреналинът отново се покачи, но пак остана без медийна диагноза BY ИВО ИНДЖЕВ  ОКТОМВРИ 24, 2012  POST A COMMENT  

Три поредни успешни за грабителите банкови обира, извършени по сходен начин в едно и също (населено) място, вече не са просто статистика. Това е диагноза за несправяне с проблема от страна на онези, на които им е работа да не допускат това или поне да респектират бандитите да си „починат за малко”.

Медийният кошер основателно се разбуни от новината за новото нападение на маскирани крадци, макар сумата от около 50 000 лева, която са отмъкнали от софийски банков клон да не заслужава на пръв поглед чак такова единодушно внимание. Защото и на неспециалистите е ясно, че е атакувана самата система за сигурност на банките, а не просто конкретни трезори.

Надявах се, че по същият начин една друга поразително идентична по своята настойчива повтаряемост новина ще привлече медийното внимание. Защото за трети път за броени месеци един и същи блок на АЕЦ „Козлодуй” аварира.

Това също вече не е просто статистика.Това също е сигнал за голям проблем. Голяяям проблем с ядрена бомба, а не с едни застраховани пари в един банков клон в размер колкото няколко заплати на началници от ядреното лоби!

Атаката срещу системата в случая е от такъв характер и с такъв потенциал да застраши (интер)националната сигурност, че бедната ми фантазия по-добре да не се обажда, за да не дърпа атома за опашката.

Само че ударих на камък. „Рових” в медийното пространство и не открих и грам медийна загриженост, напомняща поне малко на виещите тревога сирени във всички телевизии, вестници и радиостанции за банковите обири, ставащи пред очите ни ( и поради това- видими, укорими, вълнуващи на първосигнално ниво).

Понеже и без това съм „любимец” на медиите с моите критики към тях, макар вероятно на моменти обобщенията ми да звучат несправедливо спрямо изключенията ( които обаче не мога непрекъснато да обозначавам при наличието на явна тенденция към упадък на стражевата роля на т.н. четвърта власт, завързана на синджира на своите зависимости), смятам да я карам пак така: да, за пореден път се видя, че нашенските медии не виждат по-далеч от носа си!

Нещо повече, официозната телевизия ТВ 7 дори излъга аудиторията, че този блок на АЕЦ „Козлодуй” бил аварирал за първи път тази година- дали от елементарна немарливост или нарочно, но телевизионният рупор, който иначе води люти прокурорски кампании срещу посочени от управниците врагове под формата на „собствено разследване”, скри факта, че става дума за трета поредна авария.

Ето какво написа по този повод в своя блог работилият 17 години в централата анализатор на ядреното гориво Георги Котев, с когото съм съавтор на книгата „Ядреналин”, посветена на далаверите в ядрената енергетика и на първо място там, където тя оперира всекидневно, т.е. АЕЦ „Козлодуй”:

Преди точно две седмици прогнозирах това събитие (вижте в „Борба за ядрения кокал заплашва с авария АЕЦ „Козлодуй”?”), като се надявах то да бъде неутрализирано, но не би. Тогава предвидих авария с едновременно спиране и на двата блока, т.е. да спре 5-ти докато 6-ти беше все още в ремонт и се презареждаше с ядрено гориво. Междувременно 6-ти блок тихомълком е пуснат преди 3 дни.

Казвам тихомълком, защото медиите си спестиха „благата вест”, както обикновено правят. Днес, 23 октомври, в 9:24 часа 6-ти блок е спрян аварийно. По всичко личи, че организаторите и реализаторите на саботажа (екипа на доскорошния изпълнителен директор на централата Александър Николов) са избрали по-лекия вариант, да аварират само един от двата блока. Причината е, че едновременното спиране на двата блока ще бъде с изключително тежки последици, които ще затруднят последващото им пускане, което ще донесе негативи и на самите „играчи”.
Като саботаж може да се приеме и безпрецедентното аварийно спиране на един и същи блок три пъти в рамките на по-малко от половин година. Това вече е факт. И трите аварии на 6-ти блок се случват след смяната на ръководството на централата, в началото на май 2012 г. По този начин „старите кримки” дават сигнал до партийното и държавно ръководство, че новите не се справят.
Ако на някой не му харесва версията за организирани аварийни спирания на един и същи блок в рамките на половин година има и втора версия за причините, не по-малко престъпна от първата. А това може да бъде единствено и само незаконното надуване на мощностите до 105-106%, т.е. с 5-6% над номинала, за да се „печелят” (разбирай – крадат) повече парета. Когато разкрих тази схема в началото на тази година, ръководството на централата нареди да се манипулират данните за електропроизводството в сайта на предприятието, за да не си личи. Но както е казал народът: „Пръдня в торба не стои”.
Докато всичко това се случва и ще продължава да се случва всичкото БГ „политик” и „медия” ви облъчват ежедневно и еженощно с НИЩОТО АЕЦ „Белене”. И ще продължават да го правят, докато не се случи най-лошото.”




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 186099
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031