Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 02:12 - Празници на изкуствата "Аполония" 7.09.2013г. "Радой"
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
2



На 7.9.2013г. от 18.00ч. в Художествената галерия в Созопол  в рамките на ежегодния празник на изкуствата "Аполония" ще бъде представена книгата "Радой - смутителят на реда и тоягата на властта" от Таня и Стефан Стоянови.


26.04.2013 /13:37 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ
Големина на шрифт: a a    Отпечатай: image

 

image
Книгата за Радой

imageimageimageimageimageimageimageimageimage Радой си е Радой... Едно време не го уплаши и не го пречупи всемогъщата Държавна сигурност, която продължава да е кошмар и за днешните демократи, бронзът на паметници и име на площади не успя да го превърне в герой на едно отминало време, днешното слагачество на литературстващите бездария подмина с мълчание 90-годишнината от рождението му – а Радой Ралин продължава да си присъства сред нас... 

Не на официални места и лъскави купони на фалшивия елит, а в ежедневието ни – все ни се мерне в претъпкания трамвай или забързаната улица - с езоповската брада, с присмехулен поглед, вечно готов да размени весела и пиперлия закачка със всеки срещнат...

Той присъстваше и на срещата в четвъртък в American corner на Столичната библиотека, където малкият му син Стефан и снаха му Таня Стоянови представиха една наистина уникална книга, която са написали за него: „Радой – смутителят на реда и тоягата на властта”.

В топлата априлска вечер тон на празника, а когато се отнася до Радой, винаги е празник, дадоха прекрасните изпълнения на известния джазмен китариста Атанас Михайлов, който отблизо не се е познавал с големия наш писател, но винаги му се е възхищавал, когато го е срещал по улиците или в градския транспорт.

За него участието му в презентацията на книгата, посветена на Радой, е голяма чест, както той сподели, а освен това „Лютите чушки” са му и любимо четиво. Никак не беше изненадващо, че залата се оказа тясна да побере почитателите и тези, които искаха за пореден път да усетят

непримиримия дух на сатирика

Видимо развълнувани бяха авторите на творбата - синът Стефан и снаха му Таня. „Цялото проучване, което извършвахме по време на писането на книгата, за нас беше като едно приключение, като пътуване във времето и пространството по местата, където се е движил Радой, емоциите, които е преживял, а от друга страна несгодите, които са му се случвали – сподели специално за сайта на СБЖ Таня Стоянова, която говори и от името на съпруга си, зает да посреща да гостите.

"Систематизирахме неговата биография и факти. Макар някои от тях да са известни, те дадоха нови изводи. Фрапиращи са постоянните репресии срещу него. Многократните уволнения през няколко години. От тези факти, подредени в хронологичен ред, се получава, че животът му е низ от несгоди, и въпреки това той обръщаше всичко на смях”.

Колкото до опитите на двамата автори да възстановят части от унищоженото през 1990 г. досие на писателя сатирик, Таня Стоянова сподели, че там са открили какви методи и в какви размери репресивният апарат е действал срещу него. Освен уволненията, те постоянно са го следили през годините и са правили опити да разпръснат образуващите се около него кръгове, за да не прераснат в мощно движение, което да събори тогавашното управление. Според близките на Радой излиза, че той е бил лидерът на всички недоволни.

Най-фрапантното, което съдържа досието е, че през 1977 г. ДС завежда дело за оперативна разработка по повод интервю, дадено от Радой Ралин за в. „Народна младеж” и оценено от съмишлениците му като Българската харта за правата на човека. Под формата на небрежен разговор с Борис Димовски Ралин е маркирал всички точки от правата на човека, които според него са нарушени. И това кара ДС да го смята за много опасен, информиран и увличащ след себе си хората, което е повод за дело за оперативна разработка на сатирика, което завърша през 1978-ма. 

Семейство Стоянови се опитват да предадат и на своите деца любовта не само към техния дядо, но и към всичките съвременни български писатели, които, уви, днес младите хора не познават, защото те не са включени в програмата за изучаване на българска литература.

Особен привкус на вечерта

предаде емоционалното изказване на известния литературовед Вихрен Чернокожев, чиито слова бяха многократно прекъсвани от аплодисментите на присъстващите на премиерата на книгата. „Радой не проявяваше абсолютно никакъв интерес към досието си, нито пък към своите доносители и хулители.

За едного от тях казваше: „Аз този писател не го чета. Той така осра ковчега си, че сега как ще легне в него. Толкова.” – видимо развълнуван сподели Вихрен Чернокожев - Радой знаеше: „популярността на всеки му създава враговете“ – и предано и строго си вървеше по пътя. Дано книгата на Таня и на Стефан достигне до повече млади българи, за които Радой Ралин днес вече не е дори паметник, не е площад. Най-голямата репресия срещу един народ е съзнателно отглежданото невежеството; насаждането на безпаметство.

Неслучайно Радой често казваше: „Простащината е единствената възможна форма на свобода”. За него самият Радой Ралин е нещо повече от морален авторитет и човек институция. „Но, ако институциите обикновено са високи, далечни на хората места за необщуване, плуралистичната философия на Радой поддържаше – там, долу, на улицата - катадневно живо и жизнено общественото кръвообръщение – твърди Чернокожев. - Замряло днес в социална апатия, избиваща в краен атакаджийски радикализъм и лутане от митинг на митинг, от партия в партия...”
 

Но каква би била една премиера на книга за българския Езоп, ако не присъстват и негови творби. Благодарение на неговия дългогодишен приятел и съратник Джони Пенков всички се насладихме на няколко епизода от култовата кино поредица „Фокус”, което предизвика бурните аплодисменти на препълнената зала. Самият Джони сподели за сайта на СБЖ, че все повече и повече се усеща, че духът на Радой присъства не само в залата, но и в нашето всекидневие, което кара всички негови близки, а и обикновените хора, които са се докоснали до творчеството му. да се чувстват силни.

 Снимки: Иван Василев 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 186183
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031