Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2013 11:37 - МАФИЯТА, ГЛУПАКО!
Автор: tanika Категория: Политика   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
1



МАФИЯТА, ГЛУПАКО!
КОМЕНТАР НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
В българското дясно от 15 години уж се преговаря, но всъщност партиите се надлъгват. Това умеят - това правят. Гонят четирите процента изборна бариера. За смяна на модела обаче трябват не 4, а 40 %, твърди Е. Дайнов.

Два паралелни процеса текат в момента в дясното политическо пространство, и в тях понякога участват един и същи хора, според политолога Евгений Дайнов. Единият процес са совалки между ДБГ и ДСБ в обичайния за десницата вид - поставяне на взаимни условия, преливащи в надлъгване без взаимно доверие. Другият процес е опит за рестартиране на десен проект - първо като кауза и като разказ, и след това това като партия, както навремето беше казала Маргарет Тачър, припомня Дайнов по повод опитите за раждане на нов десен политически проект в България.

Как ще стане това?

"Последните дни най разнообразни синьо-зелени хора пишат най-разнообразни текстове, които да очертаят новия разказ", продължава политологът. Първият такъв текст вече беше публикуван, очакват се нови. "И едва когато синьозелената среда опише кауза, ще видим кой може да се присъедини към нея", казва Дайнов. Според него водачите трябва да са автентични лица с доказана гражданска доблест и интегритет. А не като онези намигащи типове, които се представиха за лидери на февруарските протести.

Има хора, които поддържат тезата за класически преговори между партии. Но този вид междупартийни преговори имат за цел 4 процентна подкрепа, припомня Дайнов и добавя, че това е унизително. "Не вярвам в преговорите между съществуващи формации заради силата на навика. В синьото пространство от 15 години се водят преговори под формата на надлъгване. Те това умеят - това правят", подчертава политологът.

Гражданите срещу мафията

imageУлицата скоро няма да се успокои

"Съгласен съм напълно с Радан Кънев: в момента няма леви, няма десни, няма центристи. Има граждани и мафия. Ако е така, ако това е разделителната линия, трябва да се направи огромна, много широка коалиция, движение на граждани - обединение, в което да се включат и леви субекти, без да са московски агенти или олигарси. Смяна на модела става през 40 на сто, а не през 4 на сто подкрепа. Аз това искам", казва Евгений Дайнов.

Според него избори сега и веднага ще върнат олигархията в най-мракобесния й вид. И пак според него, България никога не е имала толкова мракобесно управление като това на ГЕРБ. "Това не бива да се допуска. Трябва да се изработи нов изборен кодекс. И тогава да отидем пред урните. Вярвам, че хората на площадите ще го разберат", допълва Дайнов.

Той не очаква скоро улицата да се успокои. Колкото и глави да паднат, хората няма да си тръгнат. Да, това ще отнеме време, казва той и припомня, че първата революция в България започна с екофорума за мир и продължи 16 месеца. "Ние имахме най-добрата революция от всички, които тръгнаха по този път преди 23 години. Вече сме го правили веднъж. Защо да не го направим още по-добре сега?", пита Дайнов. Още повече, че сега всичко става много бързо, случва се през интернет и този срок може да бъде съкратен. Но не бива да живеем с илюзии, че това ще стане за дни или седмици, казва накрая политологът Евгений Данов ексклузивно за Дойче веле.

Автор: Е. Барух; Редактор: Е. Лилов 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanika
Категория: Политика
Прочетен: 186122
Постинги: 119
Коментари: 13
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031